חוויה מהלכת https://tlv-tours.co.il/ יפעת אביצדק קלפה Thu, 12 Sep 2024 09:23:37 +0000 he-IL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.6.2 זו ילדותי השניה- טיול בעקבות קורות חיים https://tlv-tours.co.il/2024/08/07/%d7%96%d7%95-%d7%99%d7%9c%d7%93%d7%95%d7%aa%d7%99-%d7%94%d7%a9%d7%a0%d7%99%d7%94-%d7%98%d7%99%d7%95%d7%9c-%d7%91%d7%a2%d7%a7%d7%91%d7%95%d7%aa-%d7%a7%d7%95%d7%a8%d7%95%d7%aa-%d7%97%d7%99%d7%99%d7%9d/ Wed, 07 Aug 2024 11:18:20 +0000 https://tlv-tours.co.il/?p=3690 נכון שישראל היא מדינה חמה, ונכון שלטייל בקיץ ברחובות תל אביב, יכולה להיות חוויה מאתגרת, אבל לפעמים כשהתוכן חשוב לך, ולאדם אהוב יש יום הולדת, יכול להיות כיף גדול לטייל בעקבות ההיסטוריה המשפחתית וליהנות מהסיפורים, הזכרונות והשירים גם אם קצת מזיעים. בחרנו לצאת לדרך בין הערביים, ובאמת שהחום לא היה כל כך נורא. משפחת לוי, […]

הפוסט זו ילדותי השניה- טיול בעקבות קורות חיים הופיע לראשונה ב-חוויה מהלכת.

]]>

נכון שישראל היא מדינה חמה, ונכון שלטייל בקיץ ברחובות תל אביב, יכולה להיות חוויה מאתגרת, אבל לפעמים כשהתוכן חשוב לך, ולאדם אהוב יש יום הולדת, יכול להיות כיף גדול לטייל בעקבות ההיסטוריה המשפחתית וליהנות מהסיפורים, הזכרונות והשירים גם אם קצת מזיעים. בחרנו לצאת לדרך בין הערביים, ובאמת שהחום לא היה כל כך נורא. משפחת לוי, לקחה את אבא ויקטור למחוזות ילדותו האהובים. לבית הוריו ברחוב קלישר, אליו הגיעו אחרי גלגולים לא פשוטים בארץ, מעיראק הרחוקה. אל בית הדוד, שגר בסמוך לאלנבי, וגם אל שוק הכרמל, אשר בקרבתו שכן העסק המשפחתי, ובו הצטננו כולם עם שייק פירות מרענן. ברחוב נחלת בנימין, הסתבר שאמא של ויקטור והסבתא של ילדיו, הייתה עושה את כל הקניות האפשריות, ובו גם רכשה בדים לכל הבגדים השווים אותם הייתה תופרת בביתה. כמובן שלא יכולנו שלא לדבר על עקיבא אריה וויס, דיזינגוף ושאר חברי השכונה הראשונים, על החזון על החלום, על הציונות שהייתה דרך משותפת למקימי העיר העברית הראשונה, וגם למשפחת לוי שעזבה את חייה בעיראק ועלתה לחיות בארץ היהודים עשרות שנים מאוחר יותר. היה כיף לשלב בין המיקרו שהיה ההיסטוריה המשפחתית, לבין המקרו שהיה ההיסטוריה העירונית, והלאומית. באחת התמונות המצורפות נראה פסלו של מאיר דיזינגוף על הסוסה, וברקע ביתו הפרטי, בו הכריז בן גוריון על הקמת מדינת ישראל. הוריו של ויקטור שמעו את ההכרזה ברדיו בעיראק, ולא הרבה זמן אחר כך הגיעו לגור כמה רחובות, מאותו הבית ממנו שודרה ההכרזה לעולם כולו. אני אוהבת מאוד את השילוב בין ההיסטוריה הכללית ששייכת לכולנו, לבין ההיסטוריה האישית והמשפחתית, שיש לכל אחד מאיתנו. אוהבת את החיבורים בין האנשים למקומות, כי בסופו של דבר, מאחורי כל בניין, מאחורי כל רחוב, מאחורי כל רעיון, עומדים בני אדם. בני האדם והמשפחות שאני מכירה בכל הטיולים שלי מרחיבים ומעשירים את תל אביב שלי, ומדגישים לי שוב את העובדה שהכל זה אנשים. גולת הכותרת בעיניי בטיול הזה היא תחנה שלא ידעתי עליה מראש. אני תפרתי את הטיול כהפתעה לויקטור ודיברתי עם אנשים שונים ממשפחתו. לאף אחד מהם לא הייתה תשובה באיזה בית כנסת המשפחה התפללה, והיכן עלה לתורה ויקטור בבר המצווה שלו. לשמחתי ויקטור עצמו זכר את בית הכנסת, ויותר מכך, הוא היה בתוואי המסלול המתוכנן. הדבר המשמח הנוסף היה שבית הכנסת שבו חגג ויקטור בן השמונים, את בר המצווה שלו, עדיין פעיל ומתפקד.

לי זה עשה את זה.

מזל טוב למשפחת לוי, ותודה שבחרתם בי לספר את סיפורכם. אם גם לכם יש סיפור משפחתי אותו אתם רוצים לספר בדרכים, וזה לא חייב להיות דווקא בתל אביב, כבר ערכתי סיורים כאלה, ברמת-גן, כפר סבא, בני ברק, ירושלים, ואפילו במושב קדימה, זה יכול להיות בכל מקום על פני מפת ישראל, אתם מוזמנים לפנות אליי וננסה לתפור לכם סיור/ טיול על פי מידתכם.    

הפוסט זו ילדותי השניה- טיול בעקבות קורות חיים הופיע לראשונה ב-חוויה מהלכת.

]]>
150 שנים אחרי- מי אתה זרח ברנט? https://tlv-tours.co.il/2021/12/16/150-%d7%a9%d7%a0%d7%99%d7%9d-%d7%90%d7%97%d7%a8%d7%99-%d7%9e%d7%99-%d7%90%d7%aa%d7%94-%d7%96%d7%a8%d7%97-%d7%91%d7%a8%d7%a0%d7%98/ Thu, 16 Dec 2021 07:03:23 +0000 https://tlv-tours.co.il/?p=3606 הכל התחיל במהלך השנה האחרונה 1921, כשמיכאל ברנט, החימש של זרח ברנט (בן נינו) החליט שזה הזמן לשים את ראש השושלת שלהם, קצת יותר במרכז הסיפור ההיסטורי. כולנו יודעים שהיסטוריה היא אף פעם לא אובייקטיבית, והרבה פעמים יש עיוותים כשאדם די שולי, מקבל מקום של כבוד בין דפיה, ולעיתים אדם מרכזי נדחק לשוליה. מיכאל החליט […]

הפוסט 150 שנים אחרי- מי אתה זרח ברנט? הופיע לראשונה ב-חוויה מהלכת.

]]>

הכל התחיל במהלך השנה האחרונה 1921, כשמיכאל ברנט, החימש של זרח ברנט (בן נינו) החליט שזה הזמן לשים את ראש השושלת שלהם, קצת יותר במרכז הסיפור ההיסטורי.

כולנו יודעים שהיסטוריה היא אף פעם לא אובייקטיבית, והרבה פעמים יש עיוותים כשאדם די שולי, מקבל מקום של כבוד בין דפיה, ולעיתים אדם מרכזי נדחק לשוליה. מיכאל החליט לעשות ככל שלאל ידו בהבאת  סיפורו של זרח ברנט ואשתו- מעשיהם יוצאי הדופן בישוב הארץ, למרכז הבמה, למרכז הסיפור, למקום משמעותי בדברי הימים.
מי היה זרח?
תלמיד ישיבה מוכשר מליטא, שינק את רעיון ישוב ארץ ישראל מרבותיו. בניגוד לרוב האנשים, אצל זרח, החלום והרעיון הפכו להיות מעשה. אחרי שנישא לרחל לאה, בנה את עסק הפרוות שלו בלונדון, תוך שהוא מביא את אחיו ממזרח אירופה לעבוד איתו. אחרי כמה שנים של עבודה וצבירת הון, הוא נסע עם האשה ובתם בת השנתיים לארץ הקודש לממש את החזון, והגיע ליפו בשנת 1871, בנובמבר, בתאריך כ"ו חשוון.

האירועים שיזם וממשיך ליזום, החימש מיכאל ברנט, השנה, ציינו 150 שנים לאותה עלייה ציונית  של הזוג ברנט.

את קורותיו ומעשיו של זרח, שנעשו בתמיכתה המלאה של אשתו, קשה לתמצת לכדי מאמר קצר במגזין אינטרנטי.  בתחילה היה מעורב בישוב היהודי בירושלים, והיה מבוני מאה שערים, השכונה החדשה והרחבה שנבנתה מחוץ לחומות העיר העתיקה. אחר כך היה ממקימי פתח תקווה, ומהנאבקים על קיומה בשנים הראשונות והקשות. תוך כדי הפעילות הזו, זרח כאיש ציבור, תמיד חילק מכספו, קנה אדמות, יישב בהם אנשים, וכל פעם כשהיה נשאר ללא הון, נסע לאנגליה, לעבוד. 15 פעמים נסע האיש, לעתים עם המשפחה, ולעיתים לבדו, הרוויח כסף רב, וחזר לאדמת הקודש, בכדי ליישב ולגאול אותה. חוץ מעבודה, הוא הספיק להגיע לכנסים ציוניים ברחבי אירופה ולהשתדל למען אנשי הישוב בארץ בכלל ובפתח תקווה בפרט.
גולת הכותרת של פעילותו בארץ, הייתה רכישת אדמות מחוץ ליפו, והקמתה של שכונת נווה שלום, בשנת 1890. עד יום מותו 45 שנים מאוחר יותר, השכונה, הייתה ביתו של ברנט, ושל שאר בני משפחתו הענפה (שבעה ילדים, וכדים רבים היו לזוג ברנט). זרח הקים בתים בשכונה, הקים מוסדות ציבור, תמך בישיבות, ואף דאג לאזור מסחרי ששרת את אנשי השכונה. הוא עמל יום וליל, למען שגשוג המקום. זרח היה בין הנדבנים שהקימו את המוסד החינוכי "שערי תורה", שהרב קוק, רבה של יפו היה פטרונו, ומאוחר יותר הקים את ישיבת "אור זורח" בצמוד לביתו הפרטי.
הוא היה בלתי נלאה בעניין ישוב הארץ, בעניין לימוד התורה, ותמיד חשב על טובת הציבור.
לעניות דעתי, הוא היה בין היחידים, אם לא היחיד, שהגיע לארץ, והמשיך את עסקיו מחוצה לו, וכך כל פעם הצליח להזרים ולהחיות מחדש את מפעליו הרבים.
בעולם של היום, מאוד מקובל שבעלי עסקים, בחו"ל, עולים לארץ, וממשיכים להיות על הקו לטובת הביזנס. במאה התשע עשרה, נראה לי שהרוב המוחלט של העולים לארץ, לא השאירו שום דבר מאחוריהם בארצות המוצא.
למרות איזכור שמו בבלדה שכתב יורם טהר לב, וכן בשם רחוב בשכונת נווה שלום אותה בנה, ראוי לנו, ללמוד ולהכיר יותר את האיש ואת משפחתו, שעשו כה רבות לביסוס הישוב היהודי המחודש בארץ ישראל.

אם תרצו להכיר אותו יותר תוכלו להצטרף לטיול בעקבותיו, פרטים בלינק המצורף

הפוסט 150 שנים אחרי- מי אתה זרח ברנט? הופיע לראשונה ב-חוויה מהלכת.

]]>
האוטו גלידה הכי מגניב בעיר https://tlv-tours.co.il/2021/10/19/%d7%94%d7%90%d7%95%d7%98%d7%95-%d7%92%d7%9c%d7%99%d7%93%d7%94-%d7%94%d7%9b%d7%99-%d7%9e%d7%92%d7%a0%d7%99%d7%91-%d7%91%d7%a2%d7%99%d7%a8/ Tue, 19 Oct 2021 21:03:10 +0000 https://tlv-tours.co.il/?p=3583 במהלך השנים האחרונות שאני מדריכה, ומסתובבת בשכונת כרם התימנים, אני מגלה כל הזמן דברים חדשים. אני אוהבת את הסיפורים והאנשים שנמצאים מאחורי הגילויים שלי. למשל באוטו הגלידה המגניב, ברחוב יום טוב (ראו בתמונות), התאהבתי כבר מהרגע הראשון. האסתטיות, הצבעוניות, ובעיקר הרעיון. הנה קרם לו עור וגידים אוטו גלידה ולא זאת בלבד, אלא שמבעד לחלונו נמכרו […]

הפוסט האוטו גלידה הכי מגניב בעיר הופיע לראשונה ב-חוויה מהלכת.

]]>
במהלך השנים האחרונות שאני מדריכה, ומסתובבת בשכונת כרם התימנים, אני מגלה כל הזמן דברים חדשים. אני אוהבת את הסיפורים והאנשים שנמצאים מאחורי הגילויים שלי. למשל באוטו הגלידה המגניב, ברחוב יום טוב (ראו בתמונות), התאהבתי כבר מהרגע הראשון. האסתטיות, הצבעוניות, ובעיקר הרעיון. הנה קרם לו עור וגידים אוטו גלידה ולא זאת בלבד, אלא שמבעד לחלונו נמכרו גלידות מעשה יד, טעימות להפליא. נגנבתי, ולמרות שהנושא המרכזי שלי בסיור הוא מוזיקה, הריי שתמיד הצבעתי לאנשים שהולכים אתי, על המיזם הזה. לפני שנתיים, הייתה אצלי בקורס "להתאהב בתל אביב" שרץ כבר 15 שנים בעיר, מורה מקסימה בשם נטלי. היא סיפרה לי ולשאר חבריה לקורס, כי בתה ורה ובן זוגה ליאב, הם אלה המתגוררים בדירה הקטנה, והם הם, בעלי הרעיון הנהדר הזה. איזה כיף היה לחבר את המקום עם האנשים מאחוריו. לא זכינו להכיר אותם, וזמן קצר אחרי זה הסתבר שעזבו את השכונה ונסעו לעבוד מחוץ לישראל. היום, 19.10.2021, הלכתי עם קבוצה נהדרת בכרם, וכהרגלי עצרתי ליד האוטו גלידה. ההדרכה שלי כבר השתנתה, כי הזוג כבר עזב את הארץ, ומי שגר בביתם, מפעיל חלקית את המיזם, אך הוא מוכר קוקטלים, ולא גלידות. לשמחתי, תוך כדי ההסבר, זכיתי סוף סוף לפגוש את היזמים ורה וליאב, ולחבר פנים לסיפור. מסתבר שהשניים שמנהלים עכשיו מלון בפנמה הרחוקה, הגיעו לארץ לביקור מולדת, ומשתכנים בדירתם הישנה. סוף סוף זכיתי לחבר את כל קצוות הסיפור, ואפילו להצטלם אתם. ליאב סיפר לנו שעוד לפני שורה ציירה את האוטו על הקיר החיצוני של ביתם, הם החזיקו בפלורנטין גלידריה. עקב כל מיני עניני רגולציה, נאלצו לסגור, והפתרון שנולד היה להפוך את ביתם, גם למקום העבודה. ורה ציירה להפליא את האוטו גלידה, והם מכרו מחלון מטבחם, את הגלידות, תוצרתם העצמית.
יזמים, יפים וצעירים, עם רעיונות נהדרים. אני מקווה שאחרי שימצו את מדינות הים, יחזרו אלינו וימשיכו להקים עוד הרבה מקומות מיוחדים ומגניבים. תודה ורה, תודה ליאב, מקווים להתראות שוב בקרוב.

הפוסט האוטו גלידה הכי מגניב בעיר הופיע לראשונה ב-חוויה מהלכת.

]]>
סרנדה תל אביבית https://tlv-tours.co.il/2021/08/19/%d7%a1%d7%a8%d7%a0%d7%93%d7%94-%d7%aa%d7%9c-%d7%90%d7%91%d7%99%d7%91%d7%99%d7%aa/ Thu, 19 Aug 2021 11:32:00 +0000 https://tlv-tours.co.il/?p=3542 נדבר‭ ‬על‭ ‬אופיה‭ ‬המתחדש‭ ‬והמחפש‭ ‬של‭ ‬תל‭ ‬אביב‭, ‬מיום‭ ‬הקמתה‭, ‬ועד‭ ‬לימינו‭ ‬אלה‭. ‬נראה‭ ‬בתים‭ ‬ישנים‭, ‬ובתים‭ ‬חדשים‭, ‬נשמע‭ ‬על‭ ‬מלון‭ ‬הבוטיק‭ ‬הראשון‭, ‬ועל‭ ‬כל‭ ‬הרבים‭ ‬מאוד‭ ‬שנבנו‭ ‬אחריו‭, ‬וממלאים‭ ‬היום‭ ‬את‭ ‬העיר‭. ‬נכיר‭ ‬חלק‭ ‬ממלונות‭ ‬הבוטיק‭, ‬את‭ ‬מדרחוב‭ ‬נחלת‭ ‬בנימין‭, ‬הרחובות‭ ‬מונטיפיורי‭ ‬ונחמני‭, ‬נציץ‭ ‬לחצר‭ ‬אחורית‭ ‬אחת‭ ‬לפחות‭, ‬ ונחזה‭ ‬ביצירה‭ ‬מעניינת‭ ‬של‭ ‬אומנית‭ […]

הפוסט סרנדה תל אביבית הופיע לראשונה ב-חוויה מהלכת.

]]>

נדבר‭ ‬על‭ ‬אופיה‭ ‬המתחדש‭ ‬והמחפש‭ ‬של‭ ‬תל‭ ‬אביב‭, ‬מיום‭ ‬הקמתה‭, ‬ועד‭ ‬לימינו‭ ‬אלה‭. ‬נראה‭ ‬בתים‭ ‬ישנים‭, ‬ובתים‭ ‬חדשים‭, ‬נשמע‭ ‬על‭ ‬מלון‭ ‬הבוטיק‭ ‬הראשון‭, ‬ועל‭ ‬כל‭ ‬הרבים‭ ‬מאוד‭ ‬שנבנו‭ ‬אחריו‭, ‬וממלאים‭ ‬היום‭ ‬את‭ ‬העיר‭. ‬נכיר‭ ‬חלק‭ ‬ממלונות‭ ‬הבוטיק‭, ‬את‭ ‬מדרחוב‭ ‬נחלת‭ ‬בנימין‭, ‬הרחובות‭ ‬מונטיפיורי‭ ‬ונחמני‭, ‬נציץ‭ ‬לחצר‭ ‬אחורית‭ ‬אחת‭ ‬לפחות‭, ‬

ונחזה‭ ‬ביצירה‭ ‬מעניינת‭ ‬של‭ ‬אומנית‭ ‬רחוב‭ ‬עכשווית‭. ‬נכיר‭ ‬רחובות‭ ‬ראשיים‭ ‬וצדדיים‭, ‬וגם‭ ‬אתם‭ ‬בסופו‭ ‬של‭ ‬הסיבוב‭ ‬הוירטואלי‭ ‬

תודו‭ ‬בפה‭ ‬מלא‭- ‬חו”ל‭ ‬זה‭ ‬פה‭ ‬ממש‭ ‬ממול‭…‬ מלווה‭ ‬בשירים‭, ‬ובשירון‭. ‬

גם‭ ‬השירים‭ ‬מייצגים‭ ‬תקופות‭ ‬שונות‭ ‬בהתפתחות‭ ‬התרבות‭ ‬התל‭ ‬אביבית‭.‬

הפוסט סרנדה תל אביבית הופיע לראשונה ב-חוויה מהלכת.

]]>
צלילי הכרם https://tlv-tours.co.il/2021/08/19/%d7%a6%d7%9c%d7%99%d7%9c%d7%99-%d7%94%d7%9b%d7%a8%d7%9d/ Thu, 19 Aug 2021 11:25:42 +0000 https://tlv-tours.co.il/?p=3541 נתחקה על ההיסטוריה של כרם התימנים, מימי ראשית תל אביב, ועד ימים אלה, בהם הכרם הוא המקום הכי צעיר ו“איני“. נדבר על אסתר גמליאלית, נרדי, אלתרמן, שושנה דמארי, יונה עטרי ועוד רבות וטובות. ניזכר בצמד העמרנים, השובלים, וחבורות החפלות ברחובות. נשמע על משפחת עוזרי וילדתם שהחלה לקונן עם קולה המיוחד כבר מגיל צעיר, בבתי אבלים […]

הפוסט צלילי הכרם הופיע לראשונה ב-חוויה מהלכת.

]]>

נתחקה על ההיסטוריה של כרם התימנים, מימי ראשית תל אביב, ועד ימים אלה, בהם הכרם הוא המקום הכי צעיר ו“איני“. נדבר על אסתר גמליאלית, נרדי, אלתרמן, שושנה דמארי, יונה עטרי ועוד רבות וטובות. ניזכר בצמד העמרנים, השובלים, וחבורות החפלות ברחובות. נשמע על משפחת עוזרי וילדתם שהחלה לקונן עם קולה המיוחד כבר מגיל צעיר, בבתי אבלים בשכונה. על משפחת לוי )דקלון(, ועל חיי היומיום הלא פשוטים בביתם. המצגת מלווה בשירים רבים ושונים, וכל משתתף, מקבל שירון אישי.

הפוסט צלילי הכרם הופיע לראשונה ב-חוויה מהלכת.

]]>
בעקבות החול של גוטמן https://tlv-tours.co.il/2021/08/19/%d7%91%d7%a2%d7%a7%d7%91%d7%95%d7%aa-%d7%94%d7%97%d7%95%d7%9c-%d7%a9%d7%9c-%d7%92%d7%95%d7%98%d7%9e%d7%9f/ Thu, 19 Aug 2021 11:25:18 +0000 https://tlv-tours.co.il/?p=3540 מסע במנהרת הזמן לעיר הנמל יפו בתחילת המאה העשרים, מפגש עם אנשי חזון, סופרים, משוררים, מורים ורבנים שבונים ביחד עולם חדש, ברוח ובחומר. ברנר, ש. בן ציון, דבורה בראון, ש״י עגנון, הרב קוק ועוד רבים וטובים. המיצג כולל קטעים מומחזים ממש, מתוך יצירותיו השונות של נחום גוטמן חתן פרס ישראל לספרות ילדים, ואחד האומנים הישראליים […]

הפוסט בעקבות החול של גוטמן הופיע לראשונה ב-חוויה מהלכת.

]]>

מסע במנהרת הזמן לעיר הנמל יפו בתחילת המאה העשרים, מפגש עם אנשי חזון, סופרים, משוררים, מורים ורבנים שבונים ביחד עולם חדש, ברוח ובחומר. ברנר, ש. בן ציון, דבורה בראון, ש״י עגנון, הרב קוק ועוד רבים וטובים. המיצג כולל קטעים מומחזים ממש, מתוך יצירותיו השונות של נחום גוטמן חתן פרס ישראל לספרות ילדים, ואחד האומנים הישראליים הידועים והמשמעותיים במאה העשרים.

הפוסט בעקבות החול של גוטמן הופיע לראשונה ב-חוויה מהלכת.

]]>
מאפו 12 https://tlv-tours.co.il/2021/07/15/%d7%9e%d7%90%d7%a4%d7%95-12/ Thu, 15 Jul 2021 05:58:58 +0000 https://tlv-tours.co.il/?p=3230 בעקבות פרסום הספר "ואולי לא היו" של הסופרת שולמית לפיד, בשנת 2011, ספר ביוגרפי על ילדותה ברחוב מאפו בתל אביב, נפגשנו בסלון ביתה, וכך נולד סיור שאת שמו טבעה לפיד "כל העולם מאפו". טיול בוטיקי קטן המהלך בעקבות ספרה, והמתרחש בו, מדבר על משפחתה, על שכניה ועל הקשרים בינם לבין אנשים נוספים ברחוב. הסיפור בטיול […]

הפוסט מאפו 12 הופיע לראשונה ב-חוויה מהלכת.

]]>
בעקבות פרסום הספר "ואולי לא היו" של הסופרת שולמית לפיד, בשנת 2011, ספר ביוגרפי על ילדותה ברחוב מאפו בתל אביב, נפגשנו בסלון ביתה, וכך נולד סיור שאת שמו טבעה לפיד "כל העולם מאפו". טיול בוטיקי קטן המהלך בעקבות ספרה, והמתרחש בו, מדבר על משפחתה, על שכניה ועל הקשרים בינם לבין אנשים נוספים ברחוב. הסיפור בטיול שלי, מתרחב ויוצא מדפי הספר ומגיע עד מאפו 10, בית אבי והוריו, עליהם השלום. מסתבר שאביה העיתונאי והסופר דוד גלעדי, הכיר את סבי הרב דר' שמואל למברגר, והם היו משוחחים בניהם לעיתים, בשפה ההונגרית שהייתה שפת אימם. העולם קטן, ותל אביב הקטנה, עוד יותר. שולמית למדה שחיה בבריכת גן הדסה (היום מקום קניון גן העיר), כמו ילדות תל אביביות רבות אחרות במיזם שהגתה והקימה סבתי המנוחה נטה למברגר, וקיים עד היום. כך יוצא לי מדי פעם להדריך את הטיול הבוטיקי הזה, לקבוצות נבחרות ולעתים גם לדיירי הרחוב בעבר. בשבוע שעבר (יוני 2021 ) זכיתי להדריך את צאצאי בונה הבניין במאפו 12, בניין שעדיין קיים, ועדיין, למרבה ההפתעה, מאכלס את בני משפחת מאיר סלומון ז"ל שיזם את בנייתו בסוף שנות השלושים של המאה העשרים. מבחינתי הסיפור היה מרגש בפני עצמו ועוד יותר מרגש כי היו שכנים של אבי ומשפחתו, ועוד יותר מרגש ממרגש, כמדריכה ומספרת סיפורים- כיוון שאני זוכה להכיר אט אט, בית אחר בית את כל דיירי רחוב מאפו בשמם הפרטי, ובסיפוריהם המלאים. הבית של משפחתי, נבנה על ידי האדריכל רכטר, בית פרטי עם כיפה גדולה על גגו עבור אדון אבולעפיה, שהיה נשוי לציירת חד גדיא. סבתי הגיעה לשם בשנת 1939, כשחיפשה בית למשפחתה הגדולה, ושכרה אותו. את סבי עצרו הנאצים כשנכנסו לאוסטריה, יחד עם עוד מנהיגים יהודים אחרים, והוא היה עצור בדכאו שלושה וחצי חודשים ,ושוחרר. הנאצים גם ביקרו בביתם בוינה, בעטו ברהיטים ושברו קריסטלים, בליל הבדולח הידוע לשמצה. סבי הצליח בעזרת קשריו הפוליטיים וכספו, למלט את המשפחה, בעזרת סרטיפיקט לפלסטינה. הם עלו על האוניה "ירוזלימה" בעיר הנמל האיטלקית טרייאסט, סבי וסבתי עם תשעת ילדיהם (בן אחד נפטר צעיר ונטמן בוינה) בפברואר 1939, יום אחרי פורים, והגיעו כמה ימים מאוחר יותר לנמל תל אביב, הצעיר והקטן. לצערנו בשנות השבעים, סבתי שהייתה דיירת מוגנת בדמי מפתח, פונתה משם, הבעלים סרב למכור לה את הבית. הוא הרס את הבית שהיה יחיד במינו בתל אביב, ובמקומו נבנה בניין דירות סתמי העומד שם עד היום. כשטיילתי ברחוב עם בני משפחת סלמון, הם חגגו יום הולדת לרבקה בתו של סלומון היזם. זכיתי לקבל תמונה של רבקה, היפה, מימי צעירותה, במרפסת ביתם, כשהכיפה של בית סבתי נמצאת ברקע- דרישת שלום מהבית שהכרתי בילדותי. התאהבתי, והתפעלתי מדמותו של סלמון הליטאי, שלמרות התנגדות משפחתו העשירה בוילנה, ולמרות הניסיונות להניא אותו מהחלום הציוני, ולחתן אותו, הוא לא שעה ולא הקשיב. הוא חזר לישראל שוב עם אשתו הצעירה, והחליט להיות חלק ממקימי הארץ הזו. בתמונות רואים אותו, בעת בניית הבית שלו. 12 דירות הוא תיכנן, אחת גדולה לו- למעלה וכל השאר, קטנות יותר, לבני המשפחה שקיווה שיגיעו אחריו ויעלו ארצה. וזה היה עוד לפני השואה. הוא הפציר בבני משפחתו להגיע, ללא הואיל. בתום המלחמה, השרידים המעטים שנותרו מהמשפחה הגדולה והענפה, מצאו את דרכם אליו, והוא עזר להם ככל יכולתו. זה כמובן רק טיפה מתוך הים הגדול של האיש, ופועלו, אבל בעיניי כמו שכבר אמרתי, הכי נוגע ללב, הכי מרתק, הכי מרגש. כי בנין זה לא רק בנין– זה החלום, החזון והאנשים שעומדים מאחוריו ובבסיסו. שולמית לפיד סיפרה לי שככל שהשנים עוברות, היא מגלה עוד ועוד דברים הקשורים לרחוב ושבעצם היא מרגישה ש"כל העולם מאפו". כך גם אני. כל פעם לומדת עוד על הרחוב הקטן הזה. בינתיים אני מחכה לעוד בוגרי מאפו שיגיעו אלי ויספרו את הסיפור שלהם. הפסיפס המתהווה נמצא רק בתחילת הדרך.

הפוסט מאפו 12 הופיע לראשונה ב-חוויה מהלכת.

]]>
קינג ג׳ורג׳ https://tlv-tours.co.il/2021/07/13/%d7%a7%d7%99%d7%a0%d7%92-%d7%92%d7%b3%d7%95%d7%a8%d7%92%d7%b3/ Tue, 13 Jul 2021 08:57:55 +0000 https://tlv-tours.co.il/?p=3216 צילום: רודי ויסנשטין, הצלמניה בתל אביב של שנות השלושים נבנו בתים רבים בסגנון הבינלאומי. אנחנו קוראים לו באוהאוס, על שם אחד מבתי הספר הידועים ללימוד הסגנון, שנסגר על ידי הנאצים, אחרי עלייתם לשלטון. כמו שרבים מאיתנו מכנים את הטלפון הנייד, פלאפון, כך הבאוהאוס לסגנון הבינלאומי. אחת התמונות מהאוסף העצום של רודי, נקראת קינג ג'ורג', ובה […]

הפוסט קינג ג׳ורג׳ הופיע לראשונה ב-חוויה מהלכת.

]]>

קינג ג׳ורג׳

בתל אביב של שנות השלושים נבנו בתים רבים בסגנון הבינלאומי. אנחנו קוראים לו באוהאוס, על שם אחד מבתי הספר הידועים ללימוד הסגנון, שנסגר על ידי הנאצים, אחרי עלייתם לשלטון. כמו שרבים מאיתנו מכנים את הטלפון הנייד, פלאפון, כך הבאוהאוס לסגנון הבינלאומי. אחת התמונות מהאוסף העצום של רודי, נקראת קינג ג'ורג', ובה נראה בניין כזה שנבנה בשנות השלושים. החזית המעוגלת אל פינת הרחוב, אופיינית מאוד לסגנון ולאורך רחוב קינג ג'ורג', ישנן הרבה פינות ובהן בתים עם חזית עגולה, המתכתבת איתן. ניסיתי (לא באופן מאוד יסודי) למצוא את אותו הבניין, את השעון המיוחד לא ציפתי למצוא, אבל את הבניין עצמו קיוויתי לזהות. הרמתי ידיים די מהר (השמש קפחה, ומיהרתי לקבוצה שהמתינה לי) אז צילמתי פינה עגולה , דומה במקצת בתל אביב של 2021, של בניין על רחוב קינג ג'ורג', עם חזית עגולה, שנבנה פחות או יותר באותן השנים. מבטיחה להמשיך לחפש, ואולי למצוא בדיוק את אותה הפינה של רודי.

הפוסט קינג ג׳ורג׳ הופיע לראשונה ב-חוויה מהלכת.

]]>
רודי ויסנשטין- הצלם- הצלמניה https://tlv-tours.co.il/2021/04/16/%d7%a8%d7%95%d7%93%d7%99-%d7%95%d7%99%d7%a1%d7%a0%d7%a9%d7%98%d7%99%d7%9f-%d7%94%d7%a6%d7%9c%d7%9d-%d7%94%d7%a6%d7%9c%d7%9e%d7%a0%d7%99%d7%94/ Fri, 16 Apr 2021 07:36:12 +0000 https://tlv-tours.co.il/?p=1457 צילום: רודי ויסנשטין, הצלמניה רודי (רודולף) ויסנשטין נולד בצ'כוסלובקיה בשנת 1910 , בבית שהיה חדור תרבות אירופאית וציוני כאחד. כבר כשהיה בן שמונה, אביו נתן

הפוסט רודי ויסנשטין- הצלם- הצלמניה הופיע לראשונה ב-חוויה מהלכת.

]]>

רודי ויסנשטין- הצלם- הצלמניה

רודי (רודולף) ויסנשטין נולד בצ'כוסלובקיה בשנת 1910 , בבית שהיה חדור תרבות אירופאית וציוני כאחד. כבר כשהיה בן שמונה, אביו נתן לו במתנה את מצלמתו הראשונה.
לנוכח גילויי אנטישמיות שבהם נתקל כבר במהלך לימודיו בבית הספר התיכון גברה ברודי ההכרה הציונית שניטעה בו מילדות. למורת רוחם של הוריו, בראשית שנת 1935 עלה רודי ויסנשטין לארץ-ישראל. רודי היה כבר אחרי שנות לימוד בהן התמחה בגרפיקה, צילום, ותיעוד, וכבר הגיע אחרי ניסיון עבודה כצלם עיתונות. מיד עם הגיעו ארצה, החל ויסנשטין לפעול כצלם עצמאי. בתל אביב הוא פגש את מרים, שהייתה לאשתו, ופעלה איתו כשותפה לא רק בבניית המשפחה אלא גם בפיתוח העסק.
רודי ויסנשטין צילם ברחבי הארץ בשירותם של המוסדות הלאומיים ומפעליהם הכלכליים השונים. את חיי היום-יום בתל-אביב ואת התפתחותה המואצת בשנים אלה תיעד במצלמתו באופן כמעט יום-יומי.
בשנת 1940 פתח רודי ויסנשטין את צלמניית "פרי-אור" בתחילת רחוב אלנבי, לא רחוק מכיכר מוגרבי. 
בארבעים השנים שבהן פעל רודי בצלמניה הקפידו הוא ומרים על בנייה מתמדת של ארכיון מלא מתצלומיו, המלווה בתיעוד שוטף ביומן עבודה מסודר. 
לאחר פטירתו של רודי בשנת 1992 המשיכה מרים בטיפוח הארכיון כעשרים שנה נוספות. לאחר פטירתה בשנת 2011, עברה הצלמניה לרחוב טשרניחובסקי הסמוך, ובן פטר הנכד תפס את מושכות הצלמניה, עסק ייחודי ויחיד בנוף הישראלי של שנות האלפיים. גם כיום ניצבת הצלמניה כדוגמא לשימור חי של מורשת משפחתית ולאומית כאחד.

הפוסט רודי ויסנשטין- הצלם- הצלמניה הופיע לראשונה ב-חוויה מהלכת.

]]>
כיכר מגן דוד https://tlv-tours.co.il/2021/04/11/%d7%9b%d7%99%d7%9b%d7%a8-%d7%9e%d7%92%d7%9f-%d7%93%d7%95%d7%93/ Sun, 11 Apr 2021 08:10:14 +0000 https://tlv-tours.co.il/?p=1489 צילום: רודי ויסנשטין, הצלמניה כיכר מרכזית בעיר. שמה ניתן לה מאחר ומסתעפים ממנה שישה רחובות בכיוונים שונים:אלנבי (בשני כיוונים), המלך ג'ורג', שיינקין, נחלת בנימין והכרמל.

הפוסט כיכר מגן דוד הופיע לראשונה ב-חוויה מהלכת.

]]>

כיכר מגן דוד

כיכר מרכזית בעיר. שמה ניתן לה מאחר ומסתעפים ממנה שישה רחובות בכיוונים שונים:
אלנבי (בשני כיוונים), המלך ג'ורג', שיינקין, נחלת בנימין והכרמל. משנות העשרים והלאה שימשה הכיכר כמקום התכנסות והתקהלות לתושבי העיר. בשנות המנדט היו בני נוער מתכנסים בעיקר מדי ערב שבת למעגלי שירה וריקודי הורה. בתאריכים משמעותיים בימי הישוב, כמו החלטת האו"ם על החלוקה, והכרזת מדינת ישראל הכיכר הייתה מלאה בחוגגים.
עד היום הכיכר היא צומת דרכים מרכזית בעיר, ומארחת הופעות שונות, קבוצות מטיילים, קבצנים קבועים, דמויות מיוחדות, והמוני עוברים ושבים.

הפוסט כיכר מגן דוד הופיע לראשונה ב-חוויה מהלכת.

]]>